onsdag 21 mars 2012

Fattigdom

Håller på att skriva slutarbete i skolan. Jag vet inte riktigt hur jag kom in på ämnet men hur som helst valde jag att skriva om fattigdom. Har nog inte insett hur det står till i världen före nu. Alla känner vel till Afrikas svältande barn, men att det också finns barnfamiljer som knappt har råd med det nödvändigaste i Sverige var något nytt för mej. Här är en artikel jag just skrev om ifall du är intresserad:


Karin är en ensamstående mamma till fyra barn. Många gånger har hennes familj fått avstå från sådant som är självklart för andra, till exempel nya glasögon eller en glass i sommarvärmen. Hon kämpar hårt för att få pengarna att räcka, men när slantarna inte ens räckt till mat har sista utvägen varit att vända sig till kyrkan.

Enligt Rädda Barnen lever omkring 248 000 svenska barn i fattiga hem och fattigdomen bara ökar. Det handlar om familjer som inte ens har råd med det nödvändigaste och ofta är det barnen till ensamstående föräldrar eller barn till föräldrar födda utomlands. I en fattig familj har barnen ofta sämre hälsa, svårare att klara skolgången och lika så att ta sig ut i arbetslivet. Om inget görs åt saken riskerar de att hamna i ett bestående utanförskap i framtiden. Klyftan mellan rika och fattiga familjer har blivit mycket större och än så länge finns det inte några tecken på att skillnaderna kommer att minska.

(Vasabladet, 15 mars 2012  s.16)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar