tisdag 17 februari 2015

Åbo och ravintolapäivä


I förrgår bestämde jag och en trevlig prick oss för att gå på promenad i solskenet - vi gick genom tre parker och upp på ett berg så man hade utsikt över hela Åbo. (För jo, just nu tillbringar jag några dagar i Åbo - den andra storstaden håller mej inte på plats så många dagar i sträck)


Det var en dag när solen värmde alldeles underbart så vi bara gick och gick. Ibland stannade vi för att titta på ekorrar som åt eller ankor som nästan frusit fast i ån.

Vi stannade även till in i stan. Det var nämligen ravintolapäivä, vilket innebär att vemsomhelst får starta sitt eget lilla café/restaurang, men bara för en dag. Vi gick längs Åbo å, Irene tog en cake pop och jag en kaffe som kokats direkt på vedugn. Pann-kaffet såldes av två mysiga typer klädda i stickade tröjor och stort skägg. Sedan betalade man i en spargris så mycket man själv kände för och så fick man en hemmagjord choklad bit med tranbär i till. Efter kaffet vek vi in på en liten gata, tog trappan upp till femte våningen och ringde på till "pannukakkubaari". Där fick man ta en pannkaka och lassa på med mängder av godsaker - chokladsås, kiwi, mini marshmallows och grädde bland annat. Vi kände oss lite malplacerade efter att ha gått Åbo runt och dök upp i rufsigt hår och tränings byxor men pankakorna slank ner.


Mätta och glada gick vi genom ännu en park för att sedan bege oss hemåt. Vi hade solen i ögonen och pratade om att leva i en storstad och delta i ravintolapäiva 2016. Sedan konstaterade vi att det här var en bra dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar