torsdag 20 oktober 2016

Picknick dejt - Laxpaj med purjolök och pepprig getost- & basilikasallad

Ifall man liksom blev sugen på picknick paj och sallad som fanns i mitt "En dejt + picknick tips" inlägg så kommer recept här.

Sådär annars har jag spenderat dagen med att redigera bilder, samla fina höstlöv samt fundera hur jag skall dekorera en kommande tårta. (Tårtfunderingar: Skall jag klippa ut dekorationer i papper och klistra på pinnar? Peta ihop något i marsipan.. eller helt kallt köpa massor av godis att rada på?)


LAXPAJ MED PURJOLÖK


Botten: 150 g smör, 2 dl vetemjöl, 1 dl rågmjöl, 1 msk vatten, 1 krm salt
Fyllning: 1 purjolök, 2 dl grädde, 4 ägg, 1 tsk dill, 1 msk citronsaft, 200 g kallrökt lax, 50g ost (en med lite fylligare smak)

Gör så här:

Arbeta snabbt ihop en deg utav smör, mjöl, vatten och salt. Ställ sedan i kylen en halv timme. Skiva under tiden purjolök i mindre bitar och stek på svag värme några minuter. Vispa grädde, ägg, dill och citronsaften lätt. Skiva laxen i mindre bitar och riv osten. Ta därefter ut degen ut kylen och tryck ut den i en smord pajform (ca 25 cm i diameter). Fyll pajskalet med lax, lök, äggstanningen och strö tillsist över osten. Grädda i 20-25 minuter på 200 grader tills pajen fått en fin färg och känns fast.

(TIPS: dekorera med tunt skivad rödlök på toppen! Själv inhandlade jag ingredienserna tio minuter före stängnings dags en söndag (finns bara en butik i byn) jag glömde löken och bakade sedan pajen samma kväll, så det fick liksom bli utan.)


Pepprig getost- & basilikasallad


Valfri sallat (pröva babyspenat!), 1 paprika, 1 rödlök, 1 citron, svartpeppar, 1 kruka basilika, 150 g getost, olivolja

Gör så här:

Gör tunna skivor av rödlöken och pressa citron över, låt det sedan dra så länge du fixar resten av salladen. Skölj grönsakerna och skiva i mindre bitar. Sätt svartpeppar på ett litet fat och doppa därefter bitar av getost i. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och ringla över olivolja - Voilà!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar