lördag 22 oktober 2016

Pumpaplättar med lönnsirap och valnötter


Helgfrukost <3. En perfekt höst- samt helgfrulle - tjocka pumpaplättar dränkta i lönnsirap. Hälsosamt för själen om inte annat och ett utmärkt sätt att använda myskpumpa (butternutpumpa).

Jag gjorde pumpapuré av en hel myskpumpa så det lämnade en hel del över till ännu en plättsats  eller till att testa någonting nytt. Jag funderar starkt på att pröva pumpaglass som Evelinas Ekologiska har gjort, ser lite för gott ut!


Pumpapuré

  • 1/2 myskpumpa
  • 1/4 dl vatten

Skala och skiva pumpan i mindre bitar, ta bort kärnorna (men spara och rosta dem senare!). Lägg pumpa bitarna och vattnet i en kastrull och koka på svag värme i ca. 30 minuter, rör om med jämna mellanrum. När pumpan är mjuk, mixa till en jämn puré och låt svalna.

Pumpaplättar

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl pumpapuré
  • 1/2 dl smör
  • 4 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk kanel, 3/4 tsk salt, 1/4 tsk nejlika, 1/4 tsk ingefära

Vispa kall pumpapuré, ägg, mjölk och smör. Mät upp och blanda ihop de torra ingredienserna i en skild skål, vispa därefter ner i smeten. Stek plättarna tills de är genom gräddade och servera med lönnsirap / pekannötter / vaniljglass eller alltsammans.


4 kommentarer:

  1. Men lägg aaaav så gott det låter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var lite för gott, matkoma var ett faktum ;D

      Radera
  2. Men mums! Så sjukt proffsiga de ser ut dessutom ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen tack! Smeten var rätt tjock så det var lätt att få till höga, fluffiga plättar (:

      Radera