×
Guide: gör ditt eget mönster i Illustrator

Guide: gör ditt eget mönster i Illustrator


Jag lovade att återkomma med en liten guide till hur man kan illustrera mönster som går att upprepa om och om igen. På så vis kan man täcka in små och stora ytor med färggranna krumelurer.

 

Gör ditt eget mönster i Illustrator:



1. Skapa en kvadratisk rityta, jag brukar ofta göra 1000 x 1000px (huvudsaken är att höjden och bredden är den samma och att du väljer en jämn summa som går lätt att addera).


2. Placera en del av mönstret i övre vänstra hörnet. Nu kommer vi till det viktiga, detta objekt måste också placerad 1000px åt höger, neråt och neråt till höger. Börja med att kopiera objektet (cntr+c) och klistra in det exakt på samma ställe (cntr+f).


3. Markera det yttre objektet och skriv in ett nytt X-värde, dvs 1000px åt höger.


4. Så när objektet först låg på X: 27,953px ligger den nu på X: 1027,953px.


Ditt mönster ska nu se ut såhär.


5. Kopera objektet uppe i vänstra hörnet igen (cntr+c) och klistra in (cntr+f). Den här gången flyttar du figuren neråt genom att plussa till 1000px på Y-värdet.


Om objektet fanns på Y: 33,711px ska det nu vara på Y: 1033,711 px.


6. Snyggt jobbat! Då ska vi ännu fixa det sista hörnet. Kopiera objektet uppe till höger eller nere till vänster (cntr+c och cntr+f), och plussa till 1000px på X eller Y axeln, beroende på vilket objekt du valde att duplicera, så att det hamnar nere i högra hörnet. Nu borde du ha en figur i varje hörn.


7. Nu är det dags att fylla resten av kvadraten. Vi kan börja med den övre kanten, själv placerade jag in 4 figurer. Viktigt är att allt som hamnar utanför, hamnar innanför på sidan mittemot. Därför kopierar man (cntr+c) de fyra figurerna och klistrar in på samma ställe (cntr+f) och ändrar sedan Y-värdet för dem 1000px neråt.


Såhär. När man markerar flera objekt samtidigt hittar man Y-axeln under "Transform". När de fyra första figurerna låg på Y: 33,169px ligger de andra på 1033,169px.


8. Sedan är det bara att fylla resten av kvadraten med valfritt mönster. Men kom ihåg att allt som ligger på den övre kanten måste finnas 1000px neråt och tvärtom. Allt som ligger på vänstra kanten måste finnas 1000px åt höger och tvärtom.


9. Justera mönstret tills du är nöjd. Se också till att samma färg ligger på motsvarande sida.


10. Markera sedan hela mönstret. Klicka på "Object" upptill i menyn, sedan "Pattern" och "Make".


11. Då får du upp "Pattern options". Där kan du börja med att namnge mönstret. Sedan väljer du samma bredd och höjd som på ritytan, dvs. 1000px i det här fallet. (Välj "Tile type = Grid" för det här mönstret om det inte kommer färdigt.) Fila på inställningarna tills du är nöjd och klicka sedan "Done" (högt upp på bilden).



Sedan var det klart! Du har skapat ditt alldeles egna mönster i Illustrator.

8 kommentarer

  1. Så bra genomgång! Sparar den om jag någon gång får för mig att skaffa Illustrator :D

    SvaraRadera
  2. Så kul om den kan komma till nytta! Ja gör det :)

    SvaraRadera
  3. Toppenguide!! Himla pedagogiskt! Me like :D

    SvaraRadera
  4. Vad kul! Hör gärna av dej om du prövar följa den och sej ifall guiden är lätt/svår :)

    SvaraRadera
  5. Borde vara typ samma princip i PS eller? Har ej Illustrator :) Men så sugen på att testa, har försökt med rätt dåliga resultat haha, får det inte att bli snyggt och symmetriskt ifall jag vill ha någon annan form än bara samma figur på rad som inte var så fint med just det motivet jag hade. Men på såna här grafiska grejer funkar det ju perfekt!

    SvaraRadera
  6. Jodå, samma princip är det nog! Det är bara lite andra knappar att klicka på för att spara och använda mönstret. Sök fast "how to create a seamless pattern in Photoshop" på youtube för en enkel tutorial på det :) Och ja, det är svårt att få mönster snygga och symmetriska alla gånger.. det kräver ofta en del tålamod och att man flyttar omkring alla bitar hundra gånger :D

    SvaraRadera

Copyright © the GlassbergCREATED BY ThemeShine