×
Finland 100 år! Kaffetryfflar + en liten historia om kaffe

Finland 100 år! Kaffetryfflar + en liten historia om kaffe

Kaffetryfflar och kaffekopp
Finland 100 år, hurra! Idag är dagen, som firats med blått och vitt hela året. Jag och killen har bokat in en lyxig brunch 6:e december till ära och ikväll knäpper vi kanske på tv och ser på balen.
Kaffetryfflar
Jag har länge vilja ge dagen några ord men jag har inte vetat vilka. Ska jag kanske berätta om allt bra med det här landet, berätta om allt vi behöver minnas, om hur mycket som hinner hända på 100 år och hur fasligt kort tid det handlar om, bara några generationer bort? Men vad vet jag vad som hänt sedan 1917 egentligen, istället tog jag reda på lite mer om kaffets resa de senaste 100 åren, något som farmor berättade om ibland och något som är rätt intressant.
Kaffekopp
Kaffet kom till Finland redan 1773 och folket gillade drycken från början.
Kaffetryfflar
Under vinterkriget, 1940 var många livsmedel ransonerade och ett av dem var kaffe. Till en början kunde du köpa en viss mängd på kort, sedan fick du bli uppfinningsrik. I december 1941 försvann kaffet nämligen helt från marknaden. I brist på denna viktiga dryck fixade man surrogatkaffe, ett kaffe gjort på rostad cikoria, korn eller råg. Det förekom också maskrosrötter, fikon, ekollon, dadlar, lupiner och kikärtor i surrogatkaffet, ja man testade visst att rosta lite allt möjligt för att få sitt kaffe. Surrogatkaffet såg, doftade och smakade rätt lika vanligt kaffe (efter att ha prövat ett surrogatkaffe på kaffefestivalen i Helsingfors är det inte något jag kan skriva under själv men men...).
Kaffetryfflar, kaffekopp och Finlands flagga
Efter kriget blev tillgången på matvaror småningom bättre och 1946 kom den första lasten kaffe igen. Kaffet fick eskorteras av polisen för att hålla den överlyckliga folkmassan under kontroll.  Till en början fick man 250 g kaffe på var, men med tiden upphörde ransoneringssystemet. Den produkt som fanns längst på kort var ändå kaffet, som ransonerades ända till 1954.
GranrisKaffetryfflar
Idag, 2017, dricker finländarna mest kaffe i hela världen, kring 10 kg kaffe per person i året och det innebär 3,5 koppar om dagen. Det är bryggkaffet som dominerar på marknaden och finländarna föredrar ljusrost.

(Källor till texten ovan hittar du härhär och här.)
Kaffetryfflar
Det är så galet att något vi tar så själv klart idag, inte har varit det under dessa 100 år. Så lite som två generationer bort, far- och morföräldrar, berättar om allt detta än idag. Det gäller såklart inte bara kaffe utan om självständighet och allt som hört det till. Låt oss aldrig glömma deras berättelser.
Kaffetryfflar och kaffekopp
Hur som helst, hurra för Finland 100 än en gång. Här kommer ett recept på himmelskt goda kaffetryfflar man kan fixa för att fira våra jämna år. Goda för de som gillar kaffe i alla fall. Innan man har doppat dem i chokladen har de väldigt stark smak av kaffe, efteråt riktigt lagom - om du frågar mej. Ett plus är att tryfflarna är riktigt enkla att fixa ihop!
Kaffetryfflar

Kaffetryfflar, ca. 20 st.:

Du behöver: 200 g mörk choklad, 1 dl grädde, 2 tsk snabbkaffe, 1 msk smör, marianne crush
Gör såhär: Hacka 100g choklad i bitar och lägg i en bunke. Häll upp grädden i en kastrull och koka upp, tillsätt sedan snabbkaffet, smöret och rör om. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills den smält. Häll upp tryffelsmeten i en fyrkantig form och ställ i kylskåpet en timme. Smält sedan 100g mörkchoklad över vattenbad, ta fram tryffeln och skiva upp i fyrkantiga bitar. Doppa bitarna i smält choklad, strö över marianne crush och låt stelna. Ät och njut!
Kaffetryfflar och kaffekopp

Mer kaffe:

- Kaffe arkiv
- Vitchoklad mocca och självständighetsdag
- Punchpralin frappe
- Kaffe molekyl
- Kaffebuske

2 kommentarer

  1. Grattis Finland och heja kaffet! Jag läste om 40-talet nyligen i skolan och gick direkt till kafeterian och köpte kaffe. Så märklig känsla att tänka på att det inte fanns som självklart. Vilken fin hyllning! <3

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det, man blir rätt tacksam när man inser att det inte är en självklarhet - bara en sådan enkel sak som kaffe. Hurra för Finland och vad kul att du gillade min lilla hyllning :)

    SvaraRadera

Copyright © the GlassbergCREATED BY ThemeShine