×
Födelsedagstårta Med Kokos Och Blåbär

Födelsedagstårta Med Kokos Och Blåbär

Födelsedagstårta med kokos och blåbärFödelsedagstårta med kokos och blåbärFödelsedagstårta med kokos och blåbär

Då var det dags att visa upp födelsedagstårtan, en kokos- och blåbärstårta! En historia som såg helt annorlunda ut i planeringsstadiet än när den väl var klar. Mina visioner var att använda lite av varje, både flamingo ljus, pompoms och guld dekorationer. Extra allt var tanken. Hur jag än stylade kakan, pyntade högt och lågt samt vände och vred på flamingo ljusen så fick slutligen det mesta åka bort. Det ända som fanns kvar när jag var klar var de galet långa, otroligt fina, skärt rosa, loppis fyndade tårtljusen.
Födelsedagstårta med kokos och blåbär
Egentligen vet jag inte om de var tänkta som tårtljus, men nu blev det så (den antika förpackningen på tyska gjorde mej inte precis klokare). Ljusen hade lång brinntid, inte alls som vanliga små plutt tårtljus som brinner ner innan du hinner blåsa ut dem.

Jag strödde ut färggrannt strössel över kakan så det skulle bli riktigt glatt. Det här är nog drömmen på ett prinsesskalas när man fyller kring tio men kakan funkar faktist också bra vid alla kalas över tjugo. Tårtan var också god. Tycker det sällan går fel när man gör en fyllning med mousse. Inuti fanns alltså två lager blåbärsmousse som hade väldigt tydlig blåbärssmak. Blåbären smakade nästan nyplockade, även om de legat i frysen ett halvår... kanske var det sockret och grädden som slog mej ett spratt. Utanpå kakan spacklade jag ett lager kokosmousse, som gifte sej fint med bären. Den rosa färgen fick jag från en gnutta karamellfärg, eftersom jag ville att dekorationen och kakan skulle gå i samma nyans. Det gör mej väldigt glad när kakorna lyckas i både utseende och smak nuförtiden. Det senare har inte alltid varit min starka sida, hehe.
Födelsedagstårta med kokos och blåbär

Kokos- och blåbärstårta

Recepten på mousse är inspirerade av Baka baka liten kaka.


Tårtbotten (20 cm)

Du behöver: 3 ägg, socker, mjöl, 1 tsk bakpulver
Gör såhär: Ta fram tre lika stor glas, här ska du mäta upp ägg, socker och mjöl i samma mängd. Börja med att knäcka äggen i ett av glasen. Mät därefter upp samma mängd socker och mjöl i varsitt glas, samma mängd som äggen. Blanda ner 1 tsk bakpulver i mjölet och rör om. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform, 20cm i diameter. Häll ägg och socker i en skål och vispa ihop tills det blir vitt och pösigt. Sila försiktigt ner mjölblandningen och blanda om till en jämn smet. Häll upp i kakformen och grädda 25-30 minuter, känn så att kakan är torr innan du tar ut den ur ugnen (exempelvis genom att sticka ner en grillpinne). Låt svalna eller ställ i frysen ifall du bakar den länge på förhand.


Blåbärsmousse

Du behöver: 200g blåbär, 3/4 dl socker, 1/2 tsk vaniljpulver, 4 gelatinblad, 100 g färskost, 2 dl vispgrädde

Gör såhär: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Tina blåbären om de är frusna, mixa sedan jämnt. Värm upp lite av de mixade bären i en kastrull och ta sedan av plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem med de heta bären, rör om tills gelatinet har löst sej. Rör ner socker, vaniljsocker och färskost och resten av de mixade bären, och tillsätt sedan gelatinblandningen. Vispa upp grädden och rör försiktigt ner den i blåbärsmoussen. För att montera tårtan: täck in tårtformen (20 cm) i bakplåtspapper, lägg ett papper på botten och ett runt kanten. Skiva upp tårtbotten i tre lager (går lättast ifall den har fått stå i frysen över natten och sedan tinat lite före uppskärning). Lägg ett lager tårtbotten i kakformen, fyll sedan på med hälften av blåbärsmoussen. Lägg på ett till lager tårtbotten och fyll på med resten mousse. Sätt på den sista tårtbotten och tryck lätt på kakan så att moussen sätter sej. Ställ i kylen för att stelna, gärna över natten.


Kokosmousse

Du behöver:  2oog creme fraiche, 1,5 dl kokosflingor, 1 dl socker, 2 dl vispgrädde, röd karamellfärg

Gör såhär: Lägg creme fraiche, kokosflingor och socker i en bunke, blanda om väl. Ställ i kylskåpet en stund så blir kokosblandningen tjockare. Vispa sedan grädden och rör ner i moussen. Tillsätt eventuellt röd karamellfärg, testa dej fram till du får önskar färg. Ta slutligen fram kakan ut kylen, ställ den på ett serveringsfat och spackla på kokosmoussen. Klart!
Födelsedagstårta med kokos och blåbärFödelsedagstårta med kokos och blåbärFödelsedagstårta med kokos och blåbär
Nu har jag redan börjat planera nästa tårta, tänker mej en påsktårta. Ska bara se om jag hinner klämma in något bakande i denna veckas fulla schema! Har du några tårtor eller bakverk på gång?

6 kommentarer

  1. Julia, du är verkligen mästare av bakverk men kanske framför allt färgsprakande bakverksfotografier! Såå fantastiska bilder!
    Jag gör ett inlägg med tips på olika påskprojekt och annat vårigt att göra under ledigheten. Får jag dela en bild ur det här inlägget med länk tillbaka? Tänker att flamingotårta är en given påskdessert!

    SvaraRadera
  2. Tacktack ska du ha för de fina orden! Jamen absolut, dela en bild bara. Det gör mej väldigt glad om tårtan kan inspirera!

    SvaraRadera
  3. Wow. Fantastiska bilder! Och ljusen, vilket fynd. Nästan så man inte hade vågat använda dem.

    Jag åt en god påsktårta häromveckan, lite tjuvstart. Den var liksom chokladig blandad med mignonägg, här är receptet på finska: https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/nalamuru/mignon-suklaajuustokakku/ Den var såååå god!

    SvaraRadera
  4. Tack ska du ha! Ja nästan, men de brann kanske bara ner en femtedel så de går att använda några födelsedagar till, som tur är :D MIGNONKAKA, låter lite för bra för att vara sant!!

    SvaraRadera
  5. Tack! Det gjorde den verkligen - med eller utan flamingos på slutresultatet :) Och GRATTIS i efterskott förresten!

    SvaraRadera
  6. Så synd att jag inte fick med dem på ett hörn, men det får bli flamingoljus på ett nytt bakverk :D tack!

    SvaraRadera

Copyright © the GlassbergCREATED BY ThemeShine