fredag 4 maj 2012

Liv utan lyx och överflöd

Nyligen blev jag fadder till en liten pojke i Kenya. Jag tyckte att jag fick så mycket pengar i studiestöd att någon annan kunde få en del dem, någon som behöver dem mer.


Världsbanken har dragit gränsen för extrem fattigdom vid 1,25 amerikanska dollar om dagen. 1,25 dollar är ungefär samma som 0.70 euro. Det finns alltså människor som lever på 70 cent om dagen, vilket blir 4.90 i veckan eller omkring 21 euro i månaden. TJUGOEN euro i månaden! Jag kan slå vad om att du handlar bara mat för den summan i veckan, kanske till och med tre, fyra eller fem gånger mer än det.

Om man drar fattigdomsgränsen vid 1,25 dollar finns det 1,4 miljarder extremt fattiga människor i världen. De flesta av dessa människor hittar vi i Ostasien, Sydasien och i Afrika söder om Sahara. De går hungriga, har inget rent vatten och ingen sjukvård tillgänglig. En del av dem har inga grundläggande resurser för att leva och ibland inga för att överleva heller. Antalet extremt fattiga har faktiskt minskat med åren från att ha varit uppe i 1,9 miljarder. Detta är otroligt bra men även om antalet har minskat är vi ännu uppe i höga siffror. 

Men det bästa är att vi kan lösa problemen! I alla fall lite. Alla vi som har pengar, kanske lite mer än vi behöver, kan hjälpas åt för att bekämpa fattigdomen.

Pengar som vi i de rika länderna spenderar på lyxartiklar kunde rädda ett barn, om vi bara var villiga att ge. Du kanske tänker att mina pengar slösas då inte på några lyxprodukter! 
Men vad svarar du på frågan ”När köpte jag senast något att dricka, trots att vatten är gratis?” För bara ett glas saft är en lyxprodukt. Och för den summa som du köper mjölk, saft eller lemonad kan en annan familj leva av en hel dag.

Gåvokort är ett roligt sätt att hjälpa till. Köp en get, ett par hönor, en filt eller ett myggnät åt någon som verkligen behöver det. Finns hos en hel del hjälporganisationer, bland annat Actionaid.


Det finns människor som behöver hjälp och de kan få hjälp bara det finns någon som är villig att hjälpa till.

Vi som har pengar, tak över huvudet och bekvämligheter av alla dess slag behöver inte börja känna oss dåliga över hur bra vi har det, absolut inte. Men vi behöver bli medvetna, veta att vi kan hjälpa till och att vi behövs. Och om du riktigt tänker efter, behövde du verkligen tröjan du köpte igår fast garderoben redan är mer än full? Kanske skulle också du ha råd med ett fadderbarn?


Via hoppets stjärna kostar det 24 € i månaden att ha ett fadderbarn. Då får du en bild och massor av information, dessutom får du skriva brev till barnet när du vill. Här skaffade jag mitt fadderbarn och det är en hjälporganisation jag kan rekommendera.

Via Unicef kan du själv välja vilken summa du vill ge, i fall du känner för det. Minimisumman är 6 €, vilket nästan vem som helst har råd med.  Jag har dock inte testat detta själv, men det är säkert minst lika bra.

Röda korset, Actionaid, Rädda barnen och Sos-barnbyar är några andra exempel på hjälporganisationer. Är du intresserad av att bli fadder eller skänka en gåva så kolla runt och se vem som har samma värderingar som du. Det är inte jobbigt eller tungt, tar bara några få minuter och är verkligen värt besväret!

Kom ihåg att din hjälp gör skillnad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar