×
Jordgubbstårta med botten på snedden

Jordgubbstårta med botten på snedden

Jordgubbstårta
Jordgubbstårta
Hej hej i sommarvärmen. Just nu är jag på väg hem från en mysig helg i södra Finland. Har hunnit med kusin mys, släktträff, inflyttningsfest, bastu och dopp i havet. Det har varit varmt och skönt väder, förstås. MEN jag har sovit första natten på länge med täcket upp till hakan pga frisk och sval nattluft. S å  s k ö n t.

Nu över till en varm sommardag tidigare i veckan, när jag bjöd familjen på en gräddig jordgubbstårta. Det hade gått allt för lång tid sedan senaste tårtbaket. Så nu var det dags igen. Jag ville göra en tårta med bottnarna fel väg. På snedden alltså. För så har jag sett att man kan göra.
Jordgubbstårta
Det var en väldigt lätt och snabbt tårta att baka. Smaken var helt okej, inget märkvärdigt. Tror det skulle sitta fint med flera olika bär både inuti och utanpå. Den uppskattades i alla fall av getingarna på gården, som inte lät någon av oss äta i lugn och ro.

Botten består av rulltårta (som man gräddar på ynka 5 minuter). Inuti kakan är det sylt och färska jordgubbar. Utanpå ett lager lemon-curd-grädde och ännu mera gubbar. 100% sommartårta.

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta
Jordgubbstårta med botten på snedden:


7-10 bitar, ursprungs receptet kommer från hembakat

Du behöver:

Botten: 3 ägg, 1,5 dl socker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk mjölk
Fyllning och garnering: 1,5 dl hallonsylt, 1,5 dl + ca 7 dl färska jordgubbar, 3 dl grädde, 0,5 dl lemon curd

Gör såhär:

Börja med tårtbotten, lägg ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skild skål, rör sedan ner de torra ingredienserna i smeten. Tillsätt mjölken och rör ihop. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll ut kaksmeten i pannan. Grädda i 5-6 minuter. Vänd upp den gräddade kakan på ett sockrat bakplåtspapper, dra genast bort pappret den gräddats på.

Fixa därefter fyllningen. Mosa 1,5 dl färska jordgubbar och rör ihop med hallonsylten (eller valfri sylt). Bred ut fyllningen över kakbotten. Skär sedan botten i smala remsor längs långsidan. För min del blev det fyra remsor. Först skar jag kakan på mitten och sedan båda halvorna på mitten igen. Ta sedan en remsa och börja rulla ihop, sylten inåt. Lägg rullen på ett tårtfat och fortsätt rulla runt resten remsor.

Till garneringen vispar du upp grädden och smaksätter med lemon curd. Bred ut grädden jämnt över kakan. Dekorera med massvis med jordgubbar på toppen!
Jordgubbstårta

Flera tårtor:

Födelsedagstårta med kokos och blåbär
Romantisk tårta med rosor
Schackrutig tårta

2 kommentarer

  1. vilken fin variation det blev!! klassiskt med en twist.

    SvaraRadera
  2. tack ska du ha! Javisst, liten suprise när man ska ta första tårtbiten :D

    SvaraRadera

Copyright © the GlassbergCREATED BY ThemeShine